Cam Şişe ve Teneke Kutudaki İçeceklerin Tadı Gerçekten Farklı mı Yoksa Psikolojimizin Bize Bir Oyunu mu?
Cam şişe ve teneke kutulardan içilen içeceklerin tadının farklı olduğuna dair yaygın bir kanı var. Birçoğumuz, cam olanları tenekeye tercih ediyoruz. Hatta bazı alkollü içecekler için “Teneke mi içilir o ya?” diye arkadaşlarımızı zorbalıyoruz.
Bilimsel olarak baktığımızda sahiden de teneke kutu ve cam şişe arasında içeceklerin tat farkı oluyor mu yoksa sadece psikolojik mi? Haydi birlikte görelim.
Psikolojik etkenler yok diyemeyiz.
Farklı ambalaj türlerine karşı ön yargılıyız. Mesela cam şişedeki içeceklerin daha kaliteli olduğuna dair bir kanımız var ve bu da içeceği daha lezzetli algılamamıza yol açıyor olabilir.
Cam şişenin ya da teneke kutunun dokusu, ağırlığı ve soğukluğu gibi etkenler de içeceğe dair algımızı etkileyerek tat deneyimimizi değiştirebiliyor.
Bilimsel ve güçlü sebepleri de var.
Kimyasal olarak tepkimeye girmeyen bir malzeme olan cam, içeceğin bileşenleri ile reaksiyona girmiyor. Böylece içeceğin tadı orijinal hâliyle, daha saf kalıyor. Ayrıca cam, gazları geçirmeyen bir malzeme olduğundan karbonasyonu da koruyor ve gazın kaçması neredeyse imkânsız hâle geliyor.
Teneke kutular ise genellikle alüminyumdan yapılıyor ve iç yüzeylerindeki kaplama, kutunun metalik tadının içeceğe geçmesini engelliyor ancak bazen bu kaplama bozulmuş ya da ince olabiliyor. Bu yüzden hafif metalik bir tat geliyor. Buna ek olarak alüminyum kutular, bazı soda aromasını bastıran polimer bir kaplamaya sahip.
Teneke kutularda da gazlar kolay kolay sızdırılmasa da uzun süre depolandığında veya kaplama kalitesiz olduğunda gaz kaçağı olabiliyor.
Camın ısı iletkenliği düşük olduğundan cam şişedeki içecekler daha uzun süre soğuk kalıyor. Öte yandan teneke kutular, ortam sıcaklığına daha hızlı adapte oluyor. Yani daha hızlı ısınıyor.
İşte tüm bu faktörler, cam şişe ve teneke kutulardaki içeceklerin tadını algılama şeklimizi etkiliyor. Sizin tercihiniz hangisinden yana?
Daha fazla içeriğe göz atmak için: